Monday, 3 October 2016

(BENARKAH ???) : Urat Hijau Timbul Boleh Sebabkan KEMATIAN ??? Ketahui Punca Sebenar Yang Boleh menyebabkan Kematian.

Tags

Urat Hijau Timbul Boleh Sebabkan KEMATIAN ??? Ketahui Punca Sebenar Yang Boleh menyebabkan Kematian. |Sejak beberapa hari lalu viral perkongsian seorang lelaki di laman Facebook tentang bahaya jika urat hijau timbul di kaki, tangan dan pipi secara tiba-tiba. Post tersebut mendapat lebih 8000 share di Facebook.

urat-tangan

Dakwanya situasi ini boleh menyebabkan kematian mengejut jika tidak diberi perhatian serius. Sejauh mana kebenaran perkongsian tersebut? Berikut jawapan balas kepada ‘teori’ ini. Kerja jin?

ok-1

Urat hijau perkara normal

Screen-Shot-2016-05-28-at-3.07.59-PM

Terpanggil dengan isu ini, sebuah laman Facebook Pseudoscience Watch tampil memperjelaskan fakta sebenar disebalik urat hijau yang timbul di sekitar anggota badan.
Mengikut individu ini, ia mengatakan jika pada tengah malam anak2, anak gadis dan isteri anda tiba2 muncul urat hijau pada tangan, kaki dan pipi, maka peluklah mereka kerana mereka boleh pergi secara tiba2.

DAN YG PALING PENTING, SAPULAH MINYAK GAHARU.

Ada beberapa point utama hendak kami ceritakan

1) Urat hijau kat tangan memang sesuatu yg normal. Ianya dinamakan vena iaitu saluran darah yg membawa darah drpd tisu badan ke jantung balik utk dipam ke paru2 agar proses mengoksigenkan darah itu berlaku. Nothing special about this. Tak caya mlm nanti tgk isteri korang punya tangan, mesti ada urat hijau tersebut.

2) jika mengikut physiology badan, bila kita stress, kecewa, ketakutan dan sebagainya, badan kita akan masuk ke dalam satu mode dinamakan sebagai flight or fight mode. Dimana dalam mode ini, sympathetic nervous system akan diaktifkan dan penghasilan norepinephrine berlaku. System ini diaktifkan sebagai langkah utk berjaga2 ketika hendak melarikan diri disebabkan takut ataupun utk berlawan. Salah satu fungsi norepinephrine ini pula adalah utk pengecilan lumen(lubang) saluran darah. Oleh itu, sepatutnya dalam keadaan takut, saluran darah vena selalunya akan mengecut bukan mengembang

Sebab nak jual produk?

3) Scientific research mengatakan disebabkan darah tinggi dan kencing manis yg serius?? Abang belajar kat mana bang??

Mana ada org terkejut tgh2 malam dan rasa kecewa disebabkan kencing manis ataupun darah tinggi. Takde siantifik research cakap mcm tu pun. Tipu je ko

4) Pastu tiba2 cerita pasal jin. Sedangkan urat hijau tu benda normal lah. Adohai

5) Ingatkan kenapalah dia mention sapu minyak gaharu mula2 tadi. Rupanya dia jual minyak gaharu.Tahi tak perangai dia?

Tak salah nak jual produk tapi kita kena bertanggungjawab fakta yang kita berikan. Orang ramai dahagakan ilmu yang sahih tapi bila jadi macam ni…hmm.

Sumber : Pseudoscience Watch

P/s : yang boleh membawa mati ni sebenarnya ajal…bila dah sampai sihat pun korang mati…sapu minyak gaharu pun tak berkesan. bertaubatlah….


EmoticonEmoticon